کد خبر: ۶۴۱۳۸۸
تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۷:۳۰ 09 August 2018

تابناک ایلام ::سیاست است  ومعنای واقعی آن همان تعبیر عامیانه ایست که برای در نظرگرفته اند  " دروغ ،فریب دوز وکلک " . دوراندیشی و سبک وسنگین کردن منافع و موضعگیری براساس آن حداقل کاریست که یک سیاستمدار باید به آن واقف باشد . همان موضعی  که روز گذشته نخست وزیر کشور عراق در مواجهه با تحریم های یک جانبه آمریکا برعلیه کشورمان اتخاذ کرد .همان چیزی که این سالها از  چشم سیاستمداران کشور ما پنهان مانده است.

براساس آنچه که درسانه ها آمده است ،حیدرالعبادی نخست وزیر عراق در یک نشست مطبوعاتی در واکنش به آغاز تحریمهای آمریکا برعلیه کشورمان گفته است : « ما آن‌ها (تحریم‌ها علیه ایران) را یک خطای راهبردی و غیرصحیح می‌دانیم اما آن‌ها را اجرا خواهیم کرد تا از منافع مردم‌مان دفاع کنیم. ما با این تحریم‌ها رابطه‌ای نداریم و از آن‌ها حمایت نمی‌کنیم اما به آن‌ها ملتزم خواهیم ماند."

بالاخره پس از گذشت ماهها نقض تعهدات بین المللی ترامپ وخروج وی از برجام بعنوان یک سند بین المللی و هیاهو وجنجال های رسانه ای او  ومتحدین منطقه ایش برعلیه جمهوری اسلامی ،از پانزدهم مرداد ماه اولین مرحله از تحریمهای اقتصادی یکجانبه آمریکا به مرحله اجرا درآمد ،تحریمهایی که توانست به روشنی هرچه تمامتر چهره واقعی دوستان و همراهان واقعی کشور را بنمایاند.

هرچند ترامپ ومجموعه تند رو تحت فرمان وی در کاخ سفید به این نکته امید بسته اند که تحریمهای اقتصادی خواهد توانست سیاستمداران ایران را به پای میز مذاکره بکشاند ،اما ماهیت  ،زمان وشیوه متفاوت  اجرای تحریمهای خصمانه  که بصورت عدم تبعیت وهمراهی کشورهای مهمی نظیر چین ،روسیه ،هند وترکیه وهمچنین کشورهای عضو اتحادیه اروپا نمود یافته ، از همین ابتدای راه سیگنالهایی در شکست و عدم تحقق اهداف ونیات پشت پرده آمریکا  از اجرای آن را متصاعد نموده است.

یکی از مهمترین دلایل  شکست وعدم تحقق اهداف شوم ترسیم کنندگان طرح تحریم های اقتصادی آمریکا که آنها را از تحریمهای دور قبل متمایز نموده است ،عدم همراهی مهمترین کشورهای وارد کننده نفت از ایران است که به نوعی با درپیش گرفتن شیوه ای درست واصولی ، منافع ملی واستقلال کشورخود  را به سیاستهای یکجانبه گرایانه وقلدر ماآبانه سیاستمداران آمریکایی گره نزده اند.

اما دراین بین مواضع اخیر نخست وزیرکشور همسایه ودوست عراق که انتظاری به مراتب بیشتر از سایر کشورها از وی می رفت تعجب بسیاری از سیاستمداران داخلی و خارجی و همچنین گلایه مندی شددید ایرانیان را از وی برانگیخته است .مردم ایران ومتحدین منطقه ای کشور  براین باورند با وجود حمایت همه جانبه جمهوری اسلامی ایران از دولت ومردم عراق در مواجهه با حملات برق آسای داعش به این کشور وجلوگیری از سقوط قریب الوقوع  دولت آن درسال 2014 ،موضع اخیر رییس دولت عراق  یک ناسپاسی بزرگ در مقال حمایت های همه جانبه مادی ومعنوی جمهوری اسلامی ایران قلمداد می شود.

شاید اگر سیاستمداران جمهوری اسلامی از قاب  موضع  فعلی دولت عراق به اتفاقات سیاسی خاورمیانه می نگریستندو با درپیش گرفتن سیاستهای منفعلانه در قبال اتفاقات به وقوع پیوسته در کشورهای عربی ،به منافع کوتاه مدت خود می اندیشید ،در حال حاضرهجمه های صورت گرفته برعلیه منافع ملی کشور را لااقل به این شدت شاهد نبودیم .

هرچند ممکن است موضع اتخاذی نخست وزیر عراق از سر استیصال،ضعف مفرط اقتصادی و وضعیت سیاسی شکنده عراق بیان شده وموضع غالب  گروههای اثر گذار سیاسی درون عراق به حساب نیاید ،اما درعین حال ضرورت ایجاب می کند که مسئولین جمهوری اسلامی ایران ضمن لحاظ نمودن شرایط منطقه ای ودر عین حفظ رابطه سیاسی با این کشور ،در برخی سیاستهای سیاسی واقتصادی خود باکشور عراق تجدید نظر و معنای واقعی منافع مردم را برای سیاستمدار نه چندان کهنه کار عراقی تبیین نمایند.

دراین مسیر لازم است مسئولین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با پیش کشیدن موضوع غرامت 1100میلیارد دلاری ناشی از جنگ تحملیی وبا پرهیز ازهرگونه تعلل در وصول آن که قطعا به زیان منافع ملی کشور تمام خواهدشد ،به مواضع اخیر دولت عراق واکنش قاطعی نشان دهند .حداقل راه برای متنبه نمودن سیاست مداران عراقی قرار گرفته در جبهه آمریکایی وسعودی  ،عدم چشم پوشی از این حق بزرگ ملت ایران است که بی شک ضمن تغییری شگرف در اوضاع اقتصادی کشور،دولت عراق را به عواقب قرار گرفتن در جبهه مخالف جمهوری اسلامی آگاه خواهد کرد.

البته مسوولین عراقی نباید براین نکته مهم چشم ببندند که در کنار حمایت های همه جانبه ایران از استقرار دولت قانونی درعراق وصیانت از آن در مقابل تروریستها،ظرفیت چند میلیونی گردشگران مذهبی ایران چه برکات ارزشمند اقتصادی برای آن کشور به همراه دارد؟!یقینا کمترین تجدید نظری  در سیاستهای فعلی کشور وبازتعریف آن براساس منافع ملی کشور ،عراق را بامشکلات جدی  روبرو خواهد کرد.

هرچند با این موضع نخست وزیر عراق ،میزان پایبندی آنان در همراهی با ایران در بزنگاهها و گردنه های حساس برهمگان عیان شد وحتی تجدید نظر درآن ،تغییری در اصل موضوع ایجاد نخواهد کرد ،اما یقینا اتخاذ مواضع و ترسیم سیاستها براساس منافع کشور بزرگترین درسی بود که حاکمان عراق به ما ایرانیها آموختند" فَاعْتَبِرُوا يَا أُولِي الْأَبْصَارِ"

 

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار