در سرتاسر جهان، بیماریهای قلبی عروقی (CVDs) یکی از علل اصلی مرگ و میر هستند. هر ساله حدود ۱۷.۹ میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر عوارض ناشی از بیماریهای قلبی جان خود را از دست میدهند. این بدان معناست که بیماریهای قلبی عروقی مسئول ۳۲ درصد از کل مرگ و میرها در سطح جهان هستند.
به گزارش تابناک همدان، مطالعات قبلی نشان میدهند که عوامل مختلف – مانند وضعیت سلامتی، سن، سابقه خانوادگی، رژیم غذایی و سبک زندگی – روی خطر ابتلا به CVD تأثیر میگذارند.
محققان در استرالیا با استفاده از یک رویکرد تحلیلی جدید، عامل دیگری را کشف کردهاند که ممکن است احتمال ابتلا به CVD را در افراد افزایش دهد.
آنها شواهدی پیدا کردند که نشان میدهد کمبود ویتامین D میتواند فشار خون و خطر CVD را افزایش دهد.
با این حال، افزایش غلظت ویتامین D تنها برای کسانی مفید خواهد بود که به آن نیاز دارند، و در صورت وجود، مزایای بیشتر ناشی از افزایش غلظتهای فراتر از نیازهای تغذیه ای، اندک خواهد بود.
در این مطالعه محققان بر آن شدند تا بررسی کنند که آیا بین ۲۵ هیدروکسی ویتامین D سرم یا ۲۵ (OH) D و خطر ابتلا به CVD رابطه وجود دارد یا خیر.
سطح سرمی ۲۵ (OH) D یک نشانگر ثابت برای وضعیت ویتامین D است.
برای آزمایش فرضیه خود، محققان از یک روش تحلیلی خاص برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده کردند.
پس از فیلتر کردن، تیم تحقیقاتی آزمایشهای ژنتیکی را در بین افراد با اطلاعات کامل در مورد غلظت ۲۵ (OH) D انجام دادند. به عنوان یک اقدام ایمنی، آنها همچنین متغیرهایی از جمله سن، جنس و زمان جمعآوری نمونه را جمعآوری کردند که میتوانست بر اندازهگیری ۲۵ (OH) D سرم تأثیر بگذارد.
محققان نتایج را با نتایج یک گروه کنترل بدون تشخیص CVD مقایسه کردند. تیم تحقیقاتی همچنین یک تجزیه و تحلیل ثانویه برای بررسی ارتباط سطح غلظت ۲۵ (OH) D با فشار خون انجام دادند.
محققان بیان کردند که میانگین سطح غلظت ۲۵ (OH) D در میان ۲۶۷۹۸۰ شرکت کننده که در نهایت مورد بررسی قرار گرفتند ۵۰ نانومول در لیتر (nmol/l) بود.
آنها همچنین خاطرنشان میکنند که:
• ۱۱.۴٪ (۳۲۸۶۸) از شرکت کنندگان غلظت زیر ۲۵ نانومول در لیتر داشتند.
• ۴۱.۳% (۱۱۹۲۴۳) از شرکت کنندگان غلظتی بین ۲۵ تا ۴۹.۹ نانومول در لیتر داشتند.
• ۳۵.۳% (۱۰۱۸۴۸) از شرکت کنندگان غلظتی بین ۵۰ تا ۷۴.۹ نانومول در لیتر داشتند.
• ۱۰.۵% (۳۰۳۱۴) از شرکت کنندگان غلظتی بین ۷۵ تا ۹۹.۹ نانومول در لیتر داشتند.
• ۱.۴% (۴۱۱۰) از شرکت کنندگان غلظتی بین ۱۰۰ تا ۱۲۴.۹ نانومول در لیتر داشتند.
کمتر از ۰.۱ ٪ از شرکت کنندگان سطوح غلظت ۲۵ (OH) D بیش از ۱۲۵ نانومول در لیتر داشتند.
تجزیه و تحلیل بیشتر نشان داد که افراد با ۲۵ (OH) D سرم در ۲۵ نانومول در لیتر نسبت به افرادی که غلظت ۵۰ نانومول در لیتر داشتند، ۱۱ ٪ بیشتر در معرض خطر CVD بودند.
با این حال، به نظر میرسد کاهش در احتمال وقوع CVD با مقادیر غلظت بالاتر وجود دارد. به عنوان مثال، شرکت کنندگان با غلظت ۷۵ نانومول در لیتر در مقایسه با افراد با غلظت ۵۰ نانومول در لیتر، ۲ درصد شانس ابتلا به CVD کمتری داشتند.
دانشمندان این پدیده را یک ارتباط غیرخطی مینامند که در آن تغییر در مقدار یک موجود همیشه با تغییر ثابت در مقدار موجود دیگر مطابقت ندارد.
محققان ارتباط غیرخطی مشابهی را در رابطه بین غلظت ۲۵ (OH) D و سطح فشار خون شرکت کنندگان مشاهده کردند. در ۲۵ نانومول در لیتر، افزایش قابل توجهی در مقادیر فشار خون در مقایسه با ۵۰ نانومول در لیتر وجود داشت.
این یافتهها دانشمندان را به این نتیجه رساند که کمبود ویتامین D میتواند خطر ابتلا به CVD را افزایش دهد.
منبع: شفقنا از مدیکال نیوز تودی