تابناک فارس به نقل از فارس: مهرداد نیاکوثری مجری طرح پژوهشی بهینه سازی خشک کن پیوسته رفرکتنس ویندو جهت خشک کردن موادغذایی و گیاهان داروئی حساس به حرارت درباره انجام این طرح پژوهشی گفت: این دستگاه برای خشک کردن مواد مختلف کاربرد دارد و مواد حساس به حرارت با این دستگاه به طور مناسب خشک میشود. بر خلاف تصور عموم از آب و در واقع از انرژی حرارتی تابشی آب داغ برای خشک کردن استفاده میشود.
وی ادامه داد: مصرف انرژی در دستگاه بهینه شده و به عنوان دستگاهی سبز مطرح است. دستگاه مجهز به سیستم بازگشت است و آب به سیستم بر میگردد. همچنین دمای خشک کردن در محدوده 80 تا 85 درجه سانتی گراد است و مجهز به پلی مری مخصوص است که همچون پنجره عمل می کند بنابراین بعد از خشک کردن مواد غذایی انتقال گرما قطع می شود و از این طریق از زیادی خشک شدن و صدمات حرارتی به ماده غذایی جلوگیری میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز همچنین عنوان کرد: انحصار ساخت دستگاه به صورت صنعتی در دست شرکتی امریکایی است اما اکنون با این اقدام این انحصار شکسته شد. البته دستگاهی که در کشور ساخته شده علاوه بر اینکه قابلیت استفاده به عنوان خشک کن خاصیت تغلیظ کنندگی هم دارد و این در موضوع در انحصار ایران است. همچنین با حمایت صند.ق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی ثبت اختراع دستگاه در امریکا انجام شده است. ظرفیت دستگاه بسته به نوع ماده غذایی متفاوت است کیفیت ماده غذایی که با این دستگاه خشک می شود کیفیتی همچون خشک کنهای انجمادی دارد.
فناوری رفرکتنس ویندو یک فناوری نسبتاً جدید است که در آن از انرژی حرارتی تابشی آب داغ برای خشک کردن و تغلیظ مواد غذایی حساس به حرارت، با صرف انرژی پایین، بهره وری انرژی بالا و کیفیت بسیار بالا استفاده می شود.
این فناوری به صورت صنعتی تاکنون در انحصار آمریکا بوده است و تنها نمونه خشک کن و تغلیظ کننده رفرکتنس ویندو در مقیاس پایلوت آن در ایران توسط پژوهشگران طرح فوق طراحی و ساخته شده است.