سوء مدیریت ها در دفع ودفن بهداشتی زباله های شهرسرابله ودیگر شهرهاو روستاهای شهرستان چرداول ،باعث بروز مشکلات زیست محیطی در این شهرستان زیبا شده است
کد خبر: ۱۱۶۲۸۲
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۹ 22 October 2015
روند افزایش جمعیت، رشد شهرنشینی، گسترش فعالیت‌های صنعتی و تغییر الگوی مصرف سبب می‌شود تا سالانه میلیون‌ها تن زباله درکشور تولید و از چرخه خارج شود.

به گزارش تابناک ایلام،
پسماند های شهری و خانگی و از جمله زباله هایی که روزانه شهروندان تولید می کنند در هر یک از جوامع از جمله پیشرفته و در حال توسعه به نوع مختلفی با آنها برخورد می کنند؛ در کشور های توسعه یافته فرهنگ تفیک از مبدا نهادینه شده به این معنا که زباله هایی مانند شیشه، پلاستیک، کاغذ و زباله خشک و تر جدا از هم قرار می گیرند یعنی شهرداری این زباله ها را جداگانه حمل می کند و جداگانه پردازش می شود و به محولات جدید تبدیل میشوند.

در تمام کشور ها 50 درصد از پسماند های خانگی بازیافت می شوند و در پسماند های خشک نیز حدود 50 درصا از زباله ها قابل بازیافت نیستند و در پسماند های تر نیز 50 درصد از آن تبدیل به کود می شود.

در ایران تفکیک از مبدا وجود ندارد و دستگاه هایی که زباله ها را جمع می کنند دستگاه های تفکیک زباله به صورت جداگانه کاغذ و شیشه و فلز را از هم جدا می کنند و زباله های تر رانیز جدا می کنند و در شهرهای ترهان، اصفهان، تبریز، مشهد این پسماندها مدیریت می شود و بخشی از زباله های تر به کود تبدیل می شود و  قسمتی از آن نیز دفع می شود و زباله های و خشک نیز بخشی از آن به چرخه باز تولید باز می گردد قسمت زیادی آن نیز برای زباله سوزی و دفعبسته بندی می شود.

شاید این مواد بی‌مصرف به‌نظر برسند ولی از نظر منبع تولید دارای اهمیت هستند، به همین دلیل برای رسیدن به مدیریت پسماند باید تک‌تک افراد را در این امر مشارکت داد و افکار عمومی را به سوی آن جلب کرد تا با رویکردی جدید فرهنگ جدیدی ساخته شود.

مسلما برای سرعت بخشیدن به کنترل و بهینه‌سازی‌ این روند به‌صورت بازیافت و به چرخه بازگرداندن آن، نیاز به همکاری عموم است.با تعریفی که از مواد زائد جامد داریم می‌توان سیستم مدیریت آن را مطرح کرد.

استان ایلام یکی از استانهایی است که مدیریت پسماندودفن زباله ها در نقاط مختلف شهری وروستایی آن از وضعیت مناسب ومطلوبی برخوردارنمی باشد ،پراکندگی زباله در حاشیه شهرهای کوچک وروستاها چهره زشت ونامطلوبی به آنها داده است.

ازآنجاییکه در بیشتر مناطق روستایی وحتی شهرهای کوچک استان پروروش دامهای خانگی کماکان مرسوم است جمع آوری ودفع فضولات احشام وتفکیک ناپذیری آن ازسایر زباله ها باعث بروز مشکلاتی برای شهرداریها وهیاریها شده است واز طرفی تلنبار نمودن این فضولات در مکانهای غیراستاندارد حاشیه روستاها وضعیتی ناگوار برای بهداشت محیط رقم زده است.

دراین میان سوء مدیریت در دفع ودفن بهداشتی زباله های شهرسرابله ودیگر شهرهاو روستاهای شهرستان چرداول ،باعث بروز مشکلات زیست محیطی در این شهرستان زیبا شده است ،پراکنش زباله ها در حاشیه جاده ها ودرمیان اراضی کشاورزی وضعیت اسف باری را برای طبیعت وچشم اندازهای طبیعی این شهرستان ومهمتراز همه محیط زیست رقم زده است.

دفع زباله ها درشهرستان اصولی وبهداشتی نیست

معاون فرماندار چرداول به خبرنگار تابناک ایلام گفت: متأسفانه برخی دستگاه‌ها در خصوص دفع بهداشتی و اصولی زباله‌های شهرها و روستاها سهل‌انگاری می‌کنند.

«الیاس فتاحی» اظهار کرد: امروزه یکی از ارکان توسعه پایدار توجه به محیط‌زیست و حتی پیشرفت صنعتی بدون رعایت مقررات زیست‌محیطی نیز توسعه‌ای ناقص محسوب می‌شوداز این‌رو باید همگی در حفظ محیط زندگی و رعایت بهداشت محیط و دفع خطرات آلودگی کوشا باشیم.

وی با انتقاد از سهل‌انگاری برخی دستگاه‌ها در خصوص دفع بهداشتی و اصولی زباله‌های شهرها و روستاها، افزود: حفظ محیط‌ زیست وزندگی مردم وظیفه‌ای همگانی وامانتی است بر گردن ما که برای نسل‌های بعد نیز باید محفوظ بماند.

معاون برنامه‌ریزی فرمانداری چرداول تصریح کرد: مسئله سلامتی و بهداشت مردم شوخی‌بردار نیست و هرگونه کوتاهی و یا قصوری از هرکسی مشاهده شود با قاطعیت و بر اساس قانون و مقررات رفتار خواهیم کرد.

وی تأکید کرد: دستگاه‌های اداری و اجرائی شهرستان در بخش مربوط به دفع زباله و پسماند و فاضلاب‌های شهری و روستایی و همچنین دفع بهداشتی زباله‌های خطرناک و مضر بیمارستانی هم‌اندیشی، تعامل و همکاری کنند.


محیط زیست به وظیفه ذاتی خود عمل کرده است

سیاوش امینی رییس محیط زیست وفرمانده یگان حفاظت محیط زیست شهرستان چرداول نیز به خبرنگار تابناک ایلام گفت:سازمان حفاظت محیط زیست براساس وظیفه ذاتی خود نسبت به شناسایی وتایید14مکان برای دفن بهداشتی زباله شهرها وروستاهای شهرستان چرداول مبادرت نموده است ووظیفه اجرایی نمودن این مقوله برعهده سازمانهای متولی امر مدیریت پسماندها از قبل شهرداری ها ودهیاری ها می باشد

امینی اظهار داشت:محل های یاد شده شده از سال 88در نقاطط مختلف شهرستان مکان یابی شده اند و براساس شاخص های تعریف شده زیست محیطی مورد تایید قرار گرفته اند وسازمان محیط زیست وظیفه ای فراتر از این موضوع برعهده نداردواینکه چرا تاکنون این موضوع در سطح شهرستان اجرایی نشده است جای سوال دارد!

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست شهرستان چرداول اضافه کرد:طبق تبصره 2ماده 12قانون مدیریت پسماندها وزارت کشور باید تسهیلات وامکانات لازم را راسا یا از طریق بخش خصوصی برای مدیریت پسماندها در سطح شهرداریها ودهیاریها اجرایی نماید برهمین اساس فرمانداری وشهرداران ودهیاران می بایست درخصوص مدیریت پسماندها ودفن بهداشتی زباله ها در نقاط مختلف شهرستان تسریع نمایند تا از مشکلات زیست محیطی ناشی از رهاشدن زباله ها در سطح شهرستان کاسته شود

امینی افزود:سازمان حفاظت محیط زیست براساس وظیفه نظارتی خود مسایل ومشکلات زیست محیطی ناشی از دفن غیربهداشتی زباله ها وعدم مدیریت پسمان در شهرستان را به معاونت عمرانی استانداری منعکس نموده است انشااله که مسئولین حوزه شهر وروستا دراین خصوص سرعت عمل بیشتری به خرج دهند.

وجود معارضین محلی مانعی بر سرتهیه مکان دفن بهداشتی زباله ها

حمید گراوند رییس شورای اسلامی شهرسرابله در خصوص دلیل عدم اجرایی شدن مدیریت صحیح وبهداشتی پسماندها در شهرسرابله گفت:مکانهایی که سازمان حفاظت محیط زیست جهت دفن بهداشتی زباله ها پیش بینی وشناسایی نموده است حقیقتا دارای مشکلات متعددی هستند که عملا سرمایه گذاری درخصوص ایجاد یک مکان متمرکز برای دفن بهداشتی زباله ها درشهرستان را غیرممکن کرده است.

گراوند افزود: تنها یک نقطه از مکانهای شناسایی شده توسط اداره محیط زیست از وضعیت بهتری برخوردار است که بدلیل وجود معارض شخصی فعلا امکان اجرایی شدن طرح مدیریت بهداشتی زباله در آن مکان وجود ندارد.

رییس شورای شهرسرابله اضافه کرد:درصورت رفع معارض می توان با متمرکز نمودن مدیریت پسماندها زباله های شهرسرابله وشباب ودهیاری های روستاهای اطراف را دریک مکان بصورت بهداشتی دفن نمود و ازاین طریق از پراکنش زباله ها در نقاط مختلف شهرستان جلوگیری نمود.

گراوند ابراز امیدواری کرد با تخصیص اعتبار وهمراهی وتعامل بیشتر شورای شهر وشهرداران ، فرمانداری ونمایندگان استان درمجلس شورای اسلامی زمینه های رفع این مشکل زیست محیطی رادرشهرستان فراهم نمود .

دفع بهداشتی نیازمند تخصیص اعتبار

صادق فتاحی شهردار سرابله در خصوص دفع بهداشتی زباله های شهر سرابله به خبرنگار تابناک ایلام گفت:درحال حاضر شهرداری سرابله با اجاره مکانی در 20کیلومتری ضلع شرقی شهرسرابله ،بصورت موقت زباله های شهری را دراین مکان تخلیه وهرازگاهی نیز دفن می نماید .

فتاحی افزود: موضوع رها شدن زباله در حاشیه جاده اصلی به شهرداری سرابله ارتباطی ندارد و زباله های رها شده در این نقطه متعلق به دهیاری روستاهای زنجیره علیا وسفلی می باشد .

وی درخصوص دفع اصولی وبهداشتی زباله های شهرسرابله خاطرنشان کرد: طرح مطالعاتی یک نقطه مناسب رابه پایان رسانیده ایم واین نقطه نیز به تایید سازمانهای نظارتی از قبیل محیط زیست ومنابع طبیعی وبهداشت محیط رسیده است اما وجود معارض محلی فعلا مانع اجرایی شدن این طرح شده است.

فتاحی تصریح کرد: با تعیین بهای کارشناسی وپرداخت آن می توان نسبت به رفع معارض از این مکان اقدام ومقدمات اجرای طرح را فراهم نمود اما رفع این مشکل نیازمند همکاری وهمراهی همه دستگاههای مسئول از قبیل دستگاه قضایی ونیروی انتظامی است

شهردار سرابله لازمه فایق آمدن برمشکلات واجرایی شدن طرح مدیریت پسماندها را تخصیص اعتبار لازم عنوان کرد وگفت : در صورت تخصیص اعتبار ی بالغ بر 50تا60میلیون تومان می توان تاحدودی براین مشکل فایق آمد، چنانچه این مبلغ درشورا تصویب ودر اختیار شهرداری قرارگیرد شاید بتوان درکوتاه مدت به مشکل دفن غیربهداشتی زباله ها درشهرستان خاتمه داد.
از آنجاییکه مرز بین المللی مهران دراستان ایلام شرایط جدیدی را برای ورود گردشگران زیارتی از سراسر کشور ودیگر کشورها به استان ایلام فراهم آورده است وشهرستان چرداول بعنوان پیشانی استان ایلام ودروازه ورودی گردشگران وزائرین محسوب می شود زیباسازی حاشیه جاده ها وحذف زشتی هایی که پراکندگی زباله ها در اراضی حاشیه جاده ها رقم زده است ضرورتی اجتناب ناپذیر است که صرفنظر از خطرات زیست محیطی آن باید برای حل آن چاره اندیشی کرد.




اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار